Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Καβάλα - Κάδοι οικιακής κομποστοποίησης


Οι πρώτοι κάδοι οικιακής κομποστοποίησης παραδόθηκαν από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στους νομούς Καβάλας, Δράμας και Ξάνθης.

Η παράδοση των κάδων άρχισε νωρίς το πρωί από τη Δράμα, όπου η Οικολογική Κίνηση της περιοχής παρέλαβε 100 τεμάχια. Στη συνέχεια παραδόθηκαν άλλοι 100 κάδοι οικιακής κομποστοποίησης στην Οικολογική Κίνηση Καβάλας, και συγκεκριμένα στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αμισιανών του Δήμου Ελευθερούπολης, ενώ αργότερα δόθηκαν άλλοι 100 στην Εταιρία Προστασίας Φύσης και Οικοανάπτυξης (ΕΠΦΟ), στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αβραμηλιάς του Δήμου Χρυσούπολης. Ελλείψει οικολογικής οργάνωσης στο νομό Ξάνθης, η ΕΠΦΟ θα καλύψει και τις ανάγκες ενημέρωσης και πιλοτικής εφαρμογής και στο γειτονικό νομό.

Οι 500 κάδοι που διατίθενται σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, αποτελούν μέρος ενός πιλοτικού προγράμματος ώστε οι πολίτες να εξοικειωθούν με την έννοια της κομποστοποίησης στο σπίτι, που είναι αρκετά διαδεδομένη στο εξωτερικό εδώ και πολλά χρόνια.

Στόχος είναι ο κόσμος να μάθει πως μπορεί να αξιοποιήσει τα απορρίμματά του αλλά και να φτιάξει ένας πρώτης τάξης φυσικό, οργανικό λίπασμα για τις γλάστρες ή τον κήπο του.

Οι οικολογικές οργανώσεις έχουν συντάξει λίστες με άτομα που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα, ωστόσο ο τρόπος με τον οποίο θα κατανεμηθούν οι πρώτοι 500 κάδοι, δεν είναι και τόσο σαφής. Αναγκαία κρίνεται πάντως και η σχετική καμπάνια ενημέρωσης, τόσο των 500 νοικοκυριών που θα συμμετάσχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα, όσο και στο σύνολο της κοινής γνώμης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ανεξάρτητα από τους 500 κάδους της Περιφέρειας ΑΜΘ, ανάλογο πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης υλοποιεί ο Δήμος Φιλίππων δυτικά της Καβάλας, πρωτοπορώντας σε όλη τη βορειοανατολική Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails