Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

31 Οκτωβριου Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης

Τα οικονομικά υποδείγματα τονίζουν την αναγκαιότητα της αποταμίευσης, ωστόσο οι σημερινές οικονομίες δείχνουν ότι ενδιαφέρονται περισσότερο για τις καταναλωτικές δαπάνες.

Η 31η Οκτωβρίου αποτελεί ημέρα ορόσημο για τα σύγχρονα νοικοκυριά καθώς είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης. Η θέσπιση της εορτής
προήλθε από την ίδρυση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ταχυδρομικών Ταμιευτηρίων στο Μιλάνο στις 31 Οκτωβρίου 1924.

Οι δύο κυριότερες σχολές της οικονομικής σκέψης τονίζουν τη σημασία της αποταμίευσης στην
εύρυθμη λειτουργία σημερινών οικονομιών. Από τη μία πλευρά οι υπέρμαχοι της θεωρίας του Τζων Μεύναρντ Κέυνς, θεμελιωτή του κρατικού παρεμβατισμού στις οικονομίες, υποστηρίζουν ότι οι αποταμιεύσεις επηρεάζουν το εισόδημα της οικονομίας. Στην οικονομία του Κέυνς οι αποταμιεύσεις αποτελούν τη χρηματική πηγή των επενδύσεων. Οι υποστηρικτές της κλασσικής οικονομικής σκέψης όριζαν την αποταμίευση ως θετική συνάρτηση του επιτοκίου. Σύμφωνα με τους νεοκλασικούς οικονομολόγους, το ποσοστό αποταμίευση επηρεάζει θετικά το ρυθμό μεγέθυνσης μιας οικονομίας. Ο «χρυσός κανόνας», η μεγιστοποίηση της κατανάλωσης διαχρονικά, υπαγορεύει ένα ποσοστό αποταμίευσης υψηλότερο από αυτό που παρατηρείται στις σημερινές οικονομίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails