Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

Επόμενο στάδιο, το τεστ παραγωγής για το κοίτασμα «Ε» της Καβάλα Oil



Μέσα στην επόμενη βδομάδα αναμένεται να ολοκληρωθεί και τυπικά το έργο της γεώτρησης στο κοίτασμα "Ε", μετά και το τεστ παραγωγής που ακολουθεί το σκέλος της διάτρησης. Aυτές τις μέρες τοποθετείται ο αναγκαίος επίγειος εξοπλισμός ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει το τεστ παραγωγής. Αυτά θα έχει διάρκεια 5 με 6 μέρες...



Μέσα στην επόμενη βδομάδα αναμένεται να ολοκληρωθεί και τυπικά το έργο της γεώτρησης στο κοίτασμα "Ε", μετά και το τεστ παραγωγής που ακολουθεί το σκέλος της διάτρησης. Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος της Καβάλα Oil Βαγγέλης Παππάς.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, "έχει ολοκληρωθεί το έργο, όσον αφορά τη διάτρηση και αυτές τις μέρες τοποθετείται ο αναγκαίος επίγειος εξοπλισμός ώστε στη συνέχεια να προχωρήσουμε στο τεστ παραγωγής. Αυτό χρειάζεται περίπου 5 με 6 μέρες ώστε να τοποθετηθεί ο εξοπλισμός".

Ο κ. Παππάς ανέφερε ότι το δυσκολότερο κομμάτι ήταν το διατρητικό σκέλος, αφού περιελάμβανε και οριζόντιο κομμάτι περίπου 6 χιλιομέτρων. Όμως όλα πήγαν σύμφωνα με τον σχεδιασμό και έτσι τώρα, μετά την εγκατάσταση του εξοπλισμού, θα προχωρήσει το τεστ παραγωγής. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να υπάρξουν την Τρίτη ή την Τετάρτη, εφόσον βέβαια δεν υπάρξουν κάποια έντονα καιρικά φαινόμενα τα οποία θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά στην ολοκλήρωση των εργασιών.

Από το τεστ παραγωγής που θα γίνει θα υπάρξει και το πρώτο αποτέλεσμα για το κοίτασμα, που εκτιμάται ότι θα δίνει περίπου 2 με 3 χιλιάδες βαρέλια, όπως είπε ο κ. Παππάς. "Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις τότε θα ξαναδιπλασιάσουμε την παραγωγή", παρατήρησε ο πρόεδρος της Καβάλα Oil διευκρινίζοντας ότι σήμερα η παραγωγή είναι περίπου 2.200 με 2.300 βαρέλια.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της "Ενεργειακής Αιγαίου" το κοίτασμα πετρελαίου του Πεδίου Ε βρίσκεται στον κόλπο της Καβάλας 4,2 χιλιόμετρα Δυτικά - Βορειοδυτικά του κοιτάσματος πετρελαίου του Πρίνου, σε περιοχή με βάθος θαλάσσης 32 μέτρα. Το Πεδίο Ε ανακαλύφθηκε το 2002 με τις Ερευνητικές Γεωτρήσεις Ε1 και Ε1ΑS, που πραγματοποίησε η εταιρεία Καβάλα Oil A.E. με βάση τα αποτελέσματα της ερμηνείας των σεισμικών ερευνών της περιοχής (καμπάνιες 1993 και 1997 3D σεισμικών καταγραφών). Το βάθος στο οποίο συναντάται η ανώτερη επιφάνεια του πετρελαιοφόρου σχηματισμού είναι περίπου 2830 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και η διεπιφάνεια πετρελαίου-νερού υπολογίζεται στο απόλυτο βάθος των 2935 μέτρων.[ΠΗΓΗ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails