Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Σχεδιασμός μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων

Στη δημιουργία μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αλεξανδρούπολη και τη Χρυσούπολη Καβάλας προτίθεται να προχωρήσει η Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρεία Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΔΙ.Α.ΜΑ.Θ. Α.Ε.).
Στόχος της Εταιρείας, που έχει την ευθύνη για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, είναι «να σταματήσει το ταξίδι των σκουπιδιών από νομό σε νομό, καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις ΧΥΤΑ, στην Κομοτηνή, την Ξάνθη και την Καβάλα, ενώ δεν υπάρχουν αντίστοιχες υποδομές στη Δράμα και τον Έβρο», τονίζει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο διευθυντής της ΔΙ.Α.ΜΑ.Θ., Δημήτρης Δερματάς.
«Μέχρι να κατασκευαστούν οι παραπάνω μονάδες θα λειτουργήσουν μονάδες τεμαχισμού, δεματοποίησης και προσωρινής αποθήκευσης απορριμμάτων στους τρεις υπάρχοντες ΧΥΤΑ, στη Δράμα και στην Αλεξανδρούπολη», σημειώνει ο κ. Δερματάς και τονίζει ότι οι πρακτικές αυτές εφαρμόζονται με επιτυχία σ' όλη την Ευρώπη, ώστε να δημιουργείται η πρώτη ύλη για την οποιαδήποτε μονάδα επεξεργασίας.
Την ίδια στιγμή δρομολογείται η επέκταση των ΧΥΤΑ της Κομοτηνής, της Ξάνθης και της Καβάλας ώστε να αυξηθεί η χωρητικότητά τους, καθώς αυτή τη στιγμή λειτουργούν στα όρια των δυνατοτήτων τους.
Σήμερα, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης λειτουργούν 29 χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων, ενώ βασική επιδίωξη της ΔΙ.Α.ΜΑ.Θ. είναι να κλείσει ο κύκλος των σκουπιδιών.
«Όσο καθυστερεί η δημιουργία σύγχρονων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων τόσο καθυστερεί και το κλείσιμο του κύκλου των σκουπιδιών. Αυτό σημαίνει ότι οι ΧΑΔΑ αυξάνονται, καθώς το μόνο εύκολο και το λιγότερο δαπανηρό για κάποιον είναι να πετά ό,τι άχρηστο έχει ανεξέλεγκτα, οπουδήποτε», τονίζει ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας και υπογραμμίζει ότι «οποιαδήποτε απόφαση στη διαδικασία αυτή θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη εκείνους που απουσιάζουν από το τραπέζι της διαβούλευσης, τα δικά μας παιδιά».
«Λύσεις υπάρχουν. Δεν μιλάμε μόνο για ένα κλειδί που ανοίγει όλες τις πόρτες, αλλά για λύσεις οικονομικά και περιβαλλοντικά εφικτές που μπορούν να εφαρμοστούν ανάλογα με την περίσταση. Σε κάθε, όμως, περίπτωση χρειάζεται πολιτική βούληση, ενίσχυση των φορέων διαχείρισης απορριμμάτων με πόρους και προσωπικό και αξιοποίηση εκείνων των ανθρώπων που έχουν πλέον τη γνώση και την εξειδίκευση για να δημιουργήσουν την πράσινη ανάπτυξη στην Ελλάδα», καταλήγει ο κ. Δερματάς.
http://www.ota.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails