Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Παραδόθηκαν οι κάδοι κομποστοποίησης, ξεκινά το πρόγραμμα

Η αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου ήταν γεμάτη, όχι μόνο από τους πολίτες που μπήκαν στο πρόγραμμα, αλλά και από όσους άλλους ενδιαφέρονται να μπουν σε μια ανάλογη διαδικασία στο μέλλον Παραδόθηκαν το βράδυ της Δευτέρας στους 100 πολίτες που ενδιαφέρθηκαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης, ισάριθμοι κάδοι, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πρώην Πολυκλαδικό.
Η Οικολογική Κίνηση Καβάλας ανέλαβε τη διανομή των κάδων και την ενημέρωση των πολιτών που θα τους χρησιμοποιήσουν και ο εκπρόσωπός της Γιώργος Πασχαλίδης παρουσίασε το παράδειγμα της Φλάνδρας στο Βέλγιο, όπου η διαδικασία ξεκίνησε το 1980 και σήμερα έχουν επιτύχει μείωση όγκου σκουπιδιών ως και 70% αλλά και δημιουργία 2500 θέσεων εργασίας.

Τόσο από τον κ. Πασχαλίδη, όσο και από τον Γιώργο Δερματά εκπρόσωπο της ΔΙΑΜΑΘ σε συνεργασία με την οποία υλοποιήθηκε το πρόγραμμα διανομής 500 κάδων οικιακής κομποστοποίησης σε όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, επεσήμανα πως στην Ελλάδα είμαστε ακόμη πολύ μακριά από ένα τέτοιο αποτέλεσμα, αλλά σε κάθε περίπτωση κάτι φαίνεται να αλλάζει σιγά - σιγά στη νοοτροπία του κόσμου.

Αυτή ακριβώς η αλλαγή αντικατοπτρίζεται άλλωστε και στον αριθμό όσων ενδιαφέρθηκαν για να αποκτήσουν έναν τέτοιο κάδο με το συμβολικό ποσό των 20 ευρώ: ο αριθμός των αιτήσεων καλύφθηκε σε δύο μέρες και υπάρχουν αρκετές δεκάδες συμπολιτών ακόμη οι οποίοι μπήκαν σε «λίστα αναμονής»…

Η αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου ήταν γεμάτη, όχι μόνο από τους πολίτες που μπήκαν στο πρόγραμμα, αλλά και από όσους άλλους ενδιαφέρονται να μπουν σε μια ανάλογη διαδικασία στο μέλλον, ενώ δεν ήταν και λίγοι εκείνοι που βρήκαν ενδιαφέρον στο να κατασκευάσουν -εύκολα και ανέξοδα- έναν δικό τους παρόμοιο κάδο, μέσα από φωτογραφικές οδηγίες που υπήρχαν με τη μορφή έκθεσης στον ίδιο χώρο.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και μίλησε και ο δήμαρχος Φιλίππων Λάζαρος Τσαταλμπασίδης, που επεσήμανε το πώς αντιμετωπίζονται τα θέματα αυτά σήμερα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ήδη ο δήμος Φιλίππων έχει μπει στην διαδικασία αυτή για κάδους κομποστοποίησης, χρηματοδοτώντας τους ώστε το τελικό ποσό που θα πληρώσει ο δημότης να είναι μόλις 30 ευρώ.

Μέτρηση οικιακών απορριμμάτων

Ο κ. Πασχαλίδης ζήτησε από τους παραλήπτες των κάδων για μια εβδομάδα να συνεχίσουν να πετάνε τα σκουπίδια τους στους κοινούς κάδους χωρίς διαλογή, όπως έκαναν μέχρι σήμερα, χωρίς βέβαια να σταματήσουν άλλα προγράμματα που πιθανόν ακολουθούν (χαρτί, αλουμίνιο γυαλί κλπ).

Στο διάστημα αυτήν της εβδομάδας όμως θα πρέπει να μετρήσουν –κατά προσέγγιση- το βάρος των σκουπιδιών τους. Είναι αυτονόητο για ποιο λόγο θα γίνει αυτή η διαδικασία και πόσο χρήσιμα θα είναι τα συμπεράσματα για το ποσοστό των οικιακών απορριμμάτων που δεν θα καταλήξουν στον ΧΥΤΑ μέσα σε ένα χρόνο.

Ας δούμε ποια σκουπίδια είναι και σε ποιο βαθμό κατάλληλα για ανακύκλωση και παραγωγή καλής ποιότητα κομπόστ:

Από την κουζίνα

Πολύ καλά: φρούτα και φλούδια, αποφάγια λαχανικών, χαλασμένα φαγητά, τσάι και καφές φίλτρου με το φίλτρο, σπασμένα φλούδια αυγών
Μέτρια: λίγες φλούδες από εσπεριδοειδή, μικρές ποσότητες ψάρι, κρέας και αλλαντικά, σκληρές φλούδες από τυριά
Όχι καλά: φλούδια από καρύδια, φουντούκια, κόκαλα και μεγάλες ποσότητες από κρέας και αλλαντικά, συσκευασίες από χυμούς

Από τον κήπο:

Πολύ καλά: φύλλα, ψιλό χορτάρι, υπολείμματα από λαχανικά, λουλούδια, χώμα από τις γλάστρες, ζιζάνια χωρίς σπόρους, ξύλα διάφορα, φλοιός από δένδρο, στάχτη από καθαρό ξύλο (χωρίς χημικά)
Μέτρια: φύλλα από καστανιά, λεύκη, καρυδιά, σημύδα, ακακία, χοντρό χορτάρι, ξερά χόρτα, άχυρο, κοτσάνι από λάχανο, άρρωστα φυτά, ζιζάνια με σπόρους
Όχι καλά: φύλλα από βελανιδιά

Από το σπίτι:

Πολύ καλά: εφημερίδες, χαρτόνι, πριονίδι από κλουβιά πουλιών, μαλλιά, φτερά, πούπουλα, στάχτη από ξύλα
Όχι καλά: χρωματιστά και γυαλιστερά χαρτιά και περιοδικά, στάχτη από κάρβουνο, λάδια, πλαστικά, λάστιχο, υφάσματα, γεμάτη σακούλα από ηλεκτρική σκούπα.

http://www.evdomi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails