Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Η ενδοοικογενειακή βία …ζει και βασιλεύει!

Μόνο 9 περιστατικά βίας το χρόνο καταγγέλλονται στην Καβάλα, ενώ ο πραγματικός αριθμός είναι κατά πολύ μεγαλύτερος

Τρία χρόνια μετά τη θέσπιση του νόμου 3500/2006, για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, ουσιαστικά οι κακοποιημένες γυναίκες στη χώρα μας παραμένουν απροστάτευτες, με τεράστιες κοινωνικές αλλά και οικονομικές επιπτώσεις.
Η Οργάνωση ΒΙΑ STOP της Καβάλας (Ινστιτούτο για την πρόληψη και θεραπεία της Βίας και την προώθηση της Ισότητας των δύο φύλων) οργανώνει το Σάββατο (12/12, 5.30μμ) το 13ο Επιστημονικό Συμπόσιό της με θέμα την Άμεση Παρέμβαση στην Ενδοοικογενειακή Βία, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας.
Στο Συμπόσιο (που υποστηρίζεται από τη Δημοτική Αναπτυξιακή Επιχείρηση Καβάλας) παίρνουν μέρος ειδικοί επιστήμονες, που θα αναλύσουν επιμέρους θέματα σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία και συγκεκριμένα:
Η επίκουρος καθηγήτρια του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης – κοινωνική λειτουργός Σέβη Χατζηφωτίου θα αναφερθεί στα Θύματα της Ενδοοικογενειακής Βίας, ο Ψυχίατρος – Αναπλ. Διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Καβάλας Μανόλης Πατελάρος θα αναλύσει το Ψυχολογικό Προφίλ του Θύτη, η επίκουρος καθηγήτρια Εγκληματολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Αθανασία Συκιώτου θ’ αναπτύξει τη Νομική Αντιμετώπιση περιπτώσεων Ενδοοικογενειακής Βίας και η κλινική ψυχολόγος Ελένη Φώτου θα μιλήσει για τις Πρακτικές Αντιμετώπισης περιστατικών Ενδοοικογενειακής Βίας. Το συντονισμό της εκδήλωσης έχει αναλάβει η δημοσιογράφος Βάσω Μώραλη.
Ειδικότερα στο νομό Καβάλας, που δυστυχώς δεν αποτελεί εξαίρεση σε σχέση με ό,τι συμβαίνει στην υπόλοιπη χώρα, τα περιστατικά κακοποίησης γυναικών και παιδιών μέσα στην ίδια τους την οικογένεια είναι αρκετά συχνά. Όμως, ελάχιστα απ’ αυτά καταγγέλλονται επίσημα στις αρμόδιες αρχές, καθώς ο νόμος της σιωπής επιβάλλει να τηρούνται τέτοια συμβάντα ως επτασφράγιστα μυστικά εντός των κόλπων της οικογένειας.
Σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας, κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, έχουν καταγγελθεί 44 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας με θύματα 42 γυναίκες και δύο άνδρες. Από τα περιστατικά αυτά, σχεδόν τα μισά (21) αφορούσαν σε σωματικές βλάβες ποικίλης βαρύτητας που προκλήθηκαν από τους δράστες των επιθέσεων στα θύματά τους.
Με δεδομένο, όμως, ότι οι στατιστικές στη χώρα μας εμφανίζουν να καταγγέλλεταιμόνο ένα στα πέντε επεισόδια ενδοοικογενειακής βίας, εικάζεται βάσιμα ότι ο αριθμός των περιστατικών και στην Καβάλα είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από τον επίσημα δηλωθέντα.
Εξαιρετικά αρνητική για τα θύματα ενδοοικογενειακής κακοποίησης στην Καβάλα, επίσης, είναι η έλλειψη στέγης (ξενώνα) για να καταφύγουν προσωρινά, όταν αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την οικογενειακή τους εστία μετά την εις βάρος τους επίθεση. Ανάλογο φαινόμενο παρατηρείται και στις περισσότερες πόλεις της περιφέρειας, καθώς σε ολόκληρη τη χώρα λειτουργούν -έστω και στοιχειωδώς- ελάχιστοι ξενώνες (ιδίως Αθήνα – Θεσσαλονίκη). Η Οργάνωση ΒΙΑ STOP έχει ζητήσει από το δήμο Καβάλας την παροχή στέγης ή διευκολύνσεων φιλοξενίας για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας στην περιοχή, αλλά χωρίς αποτέλεσμα προς το παρόν λόγω γενικότερων ελλείψεων κατάλληλων χώρων από πλευράς δήμου.
Όπως έχει αποδειχθεί από έρευνες σε παγκόσμιο επίπεδο, η ενδοοικογενειακή βία εμφανίζεται ανεξαρτήτως κοινωνικής ή οικονομικής τάξης, μορφωτικού επιπέδου κ.λπ. Αφορά σχεδόν εξίσου στην πολιτισμένη Δύση και στις υπανάπτυκτες χώρες. Μία στις τέσσερις γυναίκες, σε παγκόσμιο επίπεδο, πέφτει θύμα βίας στη διάρκεια της ζωής της. Στη Γαλλία κάθε δυόμιση μέρες μία γυναίκα πεθαίνει από το χέρι του συντρόφου της, ενώ ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στην Ισπανία. Στην Ελλάδα κατά τα δύο τελευταία χρόνια έχουμε σχεδόν δύο περιστατικά βάναυσης κακοποίησης ή δολοφονίας γυναίκας από τον σύντροφό της το μήνα!
επίσημα
http://www.voria.gr/details.php?id=6768

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails