Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

Ουσία των πλαστικών μπουκαλιών βλάπτει το σεξ!!!

Οι άνδρες που εκτίθενται σε υψηλές δόσεις «δισφαινόλης Α» (BPA), μιας ουσίες που χρησιμοποιείται ευρέως σε πλαστικά μπουκάλια και δοχεία, παρουσιάζουν ασυνήθιστα υψηλή συχνότητα σεξουαλικών προβλημάτων, δείχνει μελέτη σε κινεζικό εργοστάσιο.

Προηγούμενες μελέτες έχουν ενοχοποιήσει τη BPA και για διαβήτη, καρδιοπάθειες, ορμονικές διαταραχές και καρκίνο, παραμένει ωστόσο ασαφές αν είναι επιβλαβή ή όχι τα επίπεδα της ουσίας στα οποία εκτίθεται ο γενικός πληθυσμός.
Η ύποπτη ουσία, που μέχρι πρόσφατα χρησιμοποιούνταν και στην παραγωγή μπιμπερό, ανιχνεύεται στα ούρα του 90% του αμερικανικού πληθυσμού.
Η νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Human Reproduction, εξέτασε 164 Κινέζους εργάτες εργοστασίου που εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα BPA. Το δείγμα αυτό συγκρίθηκε με ομάδα 386 άλλων ανδρών στην ίδια πόλη αλλά σε άλλες θέσεις εργασίας.
Τα επίπεδα BPA μετρήθηκαν στον αέρα του εργοστασίου και οι εθελοντές έδωσαν συνεντεύξεις για τη σεξουαλική ζωή τους.
Συγκριτικά με άλλους άνδρες, οι εργάτες που εκτίθενται σε υψηλές συγκεντρώσεις BPA ήταν σχεδόν πέντε φορές πιο πιθανό να παρουσιάζουν στυτική δυσλειτουργία, επτά φορές πιθανότερο να έχουν δυσκολίες στην εκσπερμάτωση και τέσσερις φορές πιο πιθανό να αναφέρουν χαμηλή σεξουαλική επιθυμία ή απόλαυση.
Παραμένει πάντως άγνωστο έχει την ίδια επίδραση η χαμηλή έκθεση σε BPA μεταξύ του γενικού πληθυσμού, επισήμανε ο Δρ Ντε-Κουν Λι, επικεφαλής της μελέτης, που χρηματοδοτήθηκε από το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Εργασιακής Ασφάλειας και Υγείας.
Το θέμα θα διερευνηθεί περαιτέρω, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αυξάνει τη χρηματοδότηση για τη μελέτη των επιδράσεων της BPA, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό στα 30 εκατ. δολάρια σε διάστημα δύο ετών.

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails