Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2009

ΠΟΥΛΗΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑΈκλεισε η συμφωνία για την απόκτηση του 100% της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων από τον επιχειρηματία Λ. Λαυρεντιάδη. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, όλοι οι μέτοχοι της ΒΦΛ μεταβίβασαν προς την ELFE S.A., θυγατρική κατά 100% του fund Lamda Partners συμφερόντων του Λ. Λαυρεντιάδη, τις μετοχές που κατείχαν. Το ενδιαφέρον του Λ. Λαυρεντιάδη για τη ΒΦΛ δεν είναι νέο, αλλά χρονολογείται από τα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας, όταν η Νεοχημική (η οποία στη συνέχεια πωλήθηκε στον όμιλο Carlyle) μέσω της Lamda Fertilizers επεδίωκε να διευρύνει τις δραστηριότητές της στην εμπορία λιπασμάτων (commodities, specialties, straights) και των πρώτων υλών για την παραγωγή τους.
Το τίμημα της μεταβίβασης ανήλθε στα 85,9 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα το Capital.gr είχε μεταδώσει τα εξής: Πολύ κοντά στην απόκτηση του 100% της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ) βρίσκεται ο επιχειρηματίας Λ. Λαυρεντιάδης.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έπειτα από συνεχείς διαπραγματεύσεις φαίνεται να επέρχεται τελικά συμφωνία μεταξύ των τραπεζών που ελέγχουν την πλειοψηφία των μετοχών της ΒΦΛ (Εμπορική Τράπεζα, Εθνική Τράπεζα, Εθνική Κεφαλαίου, Alpha Bank άλλες τέσσερις ανώνυμες εταιρείες με μικρότερα ποσοστά συμμετοχής), της ΔΕΠΑ και της πλευράς Λαυρεντιάδη


Η επίσημη ανακοίνωση


Επιβεβαιώνει με επίσημη ανακοίνωση της η Εθνική Τράπεζα την πώληση της ΒΦΛ. Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι όλοι οι μέτοχοι της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία "ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΦΩΣΦΟΡΙΚΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ Α.Ε." πώλησαν και μεταβίβασαν το σύνολο των μετοχών τους στην ως άνω εταιρεία, στην αγοράστρια ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία "Ελληνικά Λιπάσματα και Χημικά ELFE Ανώνυμη Βιομηχανική Εμπορική Εταιρεία" και με τον διακριτικό τίτλο "ELFE S.A.", έναντι συνολικού τιμήματος 85.963.229,80 Ευρώ, η οποία κατέστη έτσι κυρία του 100% των μετοχών της εταιρείας "ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΦΩΣΦΟΡΙΚΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ Α.Ε.".


Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία "ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε." πώλησε και μεταβίβασε στην ανώνυμη εταιρεία "ELFE S.A.", 21.136.364 κοινές ονομαστικές μετοχές της ανώνυμης εταιρείας "ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΦΩΣΦΟΡΙΚΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ Α.Ε.", οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 15.81% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της, έναντι συνολικού τιμήματος 13.592.497,86 Ευρώ.

Η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία "Εθνική Κεφαλαίου Α.Ε.", μέλος του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, πώλησε και μεταβίβασε στην ανώνυμη εταιρεία "ELFE S.A." 8.295.612 κοινές ονομαστικές μετοχές της ανώνυμης εταιρείας "ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΦΩΣΦΟΡΙΚΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ Α.Ε.", οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 6,21% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της, έναντι συνολικού τιμήματος 5.334.791,19 Ευρώ.

Εξάλλου, σε ανακοίνωσή της και η Εμπορική Τράπεζα αναφέρει ότι ολοκληρώθηκε χθες η μεταβίβαση του ποσοστού συμμετοχής της 33,24% στην ΒΦΛ, ήτοι 44.434.936 μετοχές, προς την εταιρεία Ελληνικά Λιπάσματα και Χημικά ELFE Ανώνυμη Βιομηχανική Εμπορική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails