Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Το πιο δύσκολο σημείο


Πολλοί και πολλές αναζητούν το τέλειο μαύρισμα όλου του σώματός τους στις παραλίες, όμως μια νέα βρετανική έρευνα προειδοποιεί ότι κάτι τέτοιο όχι μόνο είναι φυσικώς αδύνατο, αλλά και εγκυμονεί κινδύνους. Τα μέρη του σώματος που δεν μαυρίζουν ούτε με... γυμνισμό

Πολλοί και πολλές αναζητούν το τέλειο μαύρισμα όλου του σώματός τους στις παραλίες, όμως μια νέα βρετανική έρευνα προειδοποιεί ότι κάτι τέτοιο όχι μόνο είναι φυσικώς αδύνατο, αλλά και εγκυμονεί κινδύνους, συνεπώς οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα όνειρά τους.

Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, υπό τον καθηγητή Τζόναθαν Ρις, δημοσίευσαν σχετική μελέτη στο περιοδικό πειραματικής δερματολογίας "Journal of Experimental Dermatology", σύμφωνα με το BBC. Όπως αναφέρουν, μερικές περιοχές του ανθρωπίνου σώματος εκ φύσεως μαυρίζουν λιγότερο εύκολα από άλλες, ενώ χρειάζονται και μεγαλύτερη προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ορισμένα μέρη του σώματος, όπως οι γλουτοί, είναι πολύ πιο δύσκολο να μαυρίσουν (ακόμα και αν κανείς κάνει επίμονο γυμνισμό!) σε σχέση με άλλα, όπως η πλάτη, που μαυρίζουν (και καίγονται!) πιο εύκολα. Οι περιοχές που μαυρίζουν πιο δύσκολα, σύμφωνα με την έρευνα, χρειάζονται περισσότερο προστασία από τον ήλιο, καθώς είναι πιο ευάλωτες στον καρκίνο του δέρματος.

Οι επιστήμονες μελέτησαν για ποιο λόγο οι καρκίνοι του δέρματος, όπως το επικίνδυνο μελάνωμα, τείνουν να εμφανίζονται με διαφορετικό τρόπο σε διαφορετικά σημεία του σώματος, μολονότι όλοι προκαλούνται από την ίδια έκθεση στην επιβλαβή υπεριώδη ακτινοβολία.

Οι ερευνητές ζήτησαν από 100 εθελοντές να κάνουν τεχνητό μαύρισμα (σολάριουμ) και μελέτησαν πόσο βαθειά είχε φτάσει το μαύρισμα στο δέρμα τους. Μεταξύ άλλων, μετά από έξι "συνεδρίες" τεχνητού μαυρίσματος, διαπίστωσαν ότι ιδιαίτερα οι γλουτοί είναι άκρως ανθεκτικοί στο μαύρισμα και παραμένουν αρκετά πιο άσπροι σε σχέση με την πλάτη, παρόλο που και τα δύο μέρη του σώματος έχουν εκτεθεί στην ίδια ποσότητα ακτινοβολίας. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν και την ίδια αντοχή στην επιβλαβή υπεριώδη ακτινοβολία.

Όπως είπε ο Ρις, "ένα από τα πραγματικά αινίγματα σχετικά με το μελάνωμα είναι γιατί οι όγκοι του διαφέρουν τόσο πολύ ανάλογα με την περιοχή του σώματος. Η νέα έρευνά μας δείχνει ότι, από μια άποψη, όλοι αποτελούμαστε από διαφορετικά τμήματα δέρματος, που αντιδρούν διαφορετικά στον ήλιο και τα οποία παρέχουν διαφορετικό βαθμό προστασίας από τις επιβλαβείς επιπτώσεις της ακτινοβολίας".

Το μαύρισμα αποτελεί ένδειξη ότι το δέρμα έχει ήδη υποστεί ζημιά από την υπεριώδη ακτινοβολία και το σώμα αντιδρά με τον τρόπο αυτό για να περιορίσει πιθανή περαιτέρω βλάβη. Για τους ανθρώπους με ανοιχτόχρωμο δέρμα και όσους έχουν πολλές φακίδες, είναι πολύ δύσκολο να μαυρίσουν χωρίς να καούν, γι' αυτό χρειάζονται πρόσθετη προστασία από τον ήλιο.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails