Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Οι νέες αυξημένες τιμές αρσενικού στο νερό αναστάτωσαν τους κατοίκους του Παγγαίου


Δυο από τις τέσσερις πηγές που υδροδοτούσαν το δήμο τέθηκαν εκτός, αλλά και πάλι εντοπίστηκε αρσενικό. Τρίτη πηγή δεν μπορεί να τεθεί εκτός γιατί το νερό δεν θα επαρκεί



Έντονη αναστάτωση στους κατοίκους του δήμου Παγγαίου έχουν προκαλέσει τα αποτελέσματα των δεύτερων μετρήσεων του ειδικού εργαστηρίου του ΤΕΙ Καβάλας σύμφωνα με τα οποία εντοπίστηκε και σε μια νέα πηγή αρσενικό σε ποσοστό πολύ πιο πάνω από το επιτρεπόμενο όριο. Παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις από πολλές πλευρές πριν από μερικούς μήνες, η επανεμφάνιση αρσενικού στο δίκτυο υδροδότησης (18,5 μg με όριο το 10) έχει θορυβήσει τους πολίτες που ζητούν πλέον επίμονα την επίσημη τοποθέτηση της δημοτικής Αρχής. Ήδη στο διαδίκτυο υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες από κατοίκους της περιοχής που ζητούν επίσημη ενημέρωση... Σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις του δημάρχου Παγγαίου Απόστολου Τσιακίρη την περασμένη Παρασκευή, ο δήμος θα προχωρήσει στην επίσημη ενημέρωση των πολιτών σήμερα, έχοντας στα χέρια του τα αποτελέσματα των μετρήσεων αυτών.
Ανεπίσημα πάντως το πρόβλημα έχει γίνει ήδη γνωστό μετά και την σχετική ερώτηση του πρώην δημάρχου Παγγαίου Παράσχου Σιμούδη στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο κ. Τσιακίρης πάντως, μιλώντας στο Στούντιο 7, άφησε να εννοηθεί πως η δημοτική Αρχή έχει ξεκινήσει ήδη την προμήθεια των σχολείων με εμφιαλωμένο νερό. Ο δήμαρχος τόνισε πως σε συνεργασία τόσο με το ΤΕΙ Καβάλας όσο και με ιδιώτες εξετάζει την λύση της τοποθέτησης ειδικού φίλτρου στις δεξαμενές της υδροδότησης. Λύση βέβαια με ιδιαίτερα υψηλό κόστος. Χαρακτηριστικό του μεγέθους του προβλήματος είναι το ότι υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν πως δεν γίνεται να αποκοπεί από το δίκτυο υδροδότησης και η τρίτη πηγή καθώς το νερό δεν θα επαρκεί.

Μακρά η ιστορία με το αρσενικό...

Το πρόβλημα με την ύπαρξη αρσενικού στο νερό της περιοχής έχει ξεκινήσει πριν από μερικούς μήνες. Λίγο μετά τα γνωστά προβλήματα στο δήμο Κεραμωτής, ο εντοπισμός αρσενικού σε δύο από τις τέσσερις πηγές από τις οποίες υδροδοτούνται τα δημοτικά διαμερίσματα της Νικήσιανης, της Γεωργιανής και του Αγίου Χριστόφορου είχε προκαλέσει αναστάτωση. Τότε είχε επιλεγεί ως η πιο άμεση λύση, η αποκοπή των δύο πηγών αυτών από το δίκτυο της υδροδότησης. Παράλληλα είχε πραγματοποιηθεί και σχετική ενημερωτική εκδήλωση προκειμένου να ενημερωθούν οι κάτοικοι των περιοχών αυτών για τους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος. Στην εκδήλωση είχαν παραστεί πέρα από τους εκπροσώπους της δημοτικής Αρχής ο αρμόδιος αντινομάρχης Καβάλας Θανάσης Βαφειάδης καθώς και ο καθηγητής του ΤΕΙ Καβάλας Θωμάς Σπανός, ο οποίος είναι και ο επικεφαλής του εργαστηρίου οργανικών αναλύσεων του ΤΕΙ Καβάλας που είχε αναλάβει τη διενέργεια των μετρήσεων. Τότε είχε ανακοινωθεί πως με την αποκοπή των δύο πηγών αυτών από το δίκτυο, κίνηση που έλυσε άμεσα το πρόβλημα και εκτός των άλλων δεν δημιουργούσε κανένα πρόβλημα στην συνολική υδροδότηση της περιοχής αφού υπήρχε επάρκεια σε πόσιμο νερό. Σύμφωνα μάλιστα με τους ειδικούς, οι δύο άλλες πηγές που τροφοδοτούσαν το δίκτυο δεν περιείχαν αρσενικό σε επικίνδυνες ποσότητες. Οι επαναληπτικές μετρήσεις ωστόσο έδειξαν ξεκάθαρα πως σε μια από αυτές η περιεκτικότητα του νερού σε αρσενικό αυξήθηκε κατά πολύ με αποτέλεσμα να είναι επικίνδυνη.

[πηγή]

1 σχόλιο:

Related Posts with Thumbnails