Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Μετακινήθηκε ο άξονας της Γης, μίκρυνε η μέρα

Ο καταστροφικός σεισμός που έπληξε τη Χιλή και κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 723 ανθρώπους, δεν αποκλείεται να προκάλεσε τη μετατόπιση του άξονα της Γης και τη σμίκρυνση της διάρκειας της ημέρας!

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει επιστήμονας της NASA. Η μετακίνηση δεκάδων χιλιομέτρων εδάφους αλλάζει τη διανομή της μάζας της Γης, μετακινώντας τα πετρώματά της μαζικά και αυτό τη σειρά του αλλάζει το ρυθμό περιστροφής του πλανήτη! Σε αυτή την περίπτωση, ο άξονας της Γης μετακινήθηκε κατά περίπου 3 ίντσες, δηλαδή 8 εκατοστά και η διάρκεια της μέρας μειώθηκε κατά περίπου 1,26 μικροδευτερόλεπτα.
Δεν είναι η πρώτη ή η μοναδική φορά που ένας σεισμός έχει τέτοιες επιπτώσεις, αναφέρει το BusinessWeek. Ο σεισμός των 9,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που προκάλεσε το τσουνάμι το 2004 μετακίνησε τον άξονα της Γης κατά επτά εκατοστά και μίκρυνε την ημέρα κατά 6,8 μικροδευτερόλεπτα. Οι αλλαγές αυτές είναι πιο αισθητές κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Το νησί της Σάντα Μαρία, στα ανοιχτά των ακτών της Χιλής, μπορεί να έχει «ανέβει» προς την επιφάνεια κατά 2 μέτρα, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Σε σχέση με τον σεισμό της Ινδονησίας, εκείνος της Χιλής -αν και μικρότερος σε κλίμακα- μετέβαλε ελαφρώς περισσότερο τον άξονα της Γης, λόγω του διαφορετικού γεωγραφικού πλάτους και του γεγονότος ότι το ρήγμα στη δεύτερη περίπτωση εισχωρούσε πιο κάθετα στο εσωτερικό του πλανήτη μας.
Όταν ένα μέρος της μάζας της Γης πλησιάζει περισσότερο προς τον άξονά της (όπως συνέβη με το σεισμό), τότε η Γη περιστρέφεται πιο γρήγορα και η μέρα της μικραίνει ανεπαίσθητα. Όταν, αντίθετα, η ανακατανομή της γήινης μάζας οδηγεί σε απομάκρυνσή της από τον άξονά της, τότε η περιστροφή της Γης επιβραδύνεται αδιόρατα και η μέρα μεγαλώνει ελαφρά.
Δεν αποκλείεται πάντως όλα τα παραπάνω να μεταβληθούν όταν η NASA μελετήσει πλήρως τα δεδομένα από το σεισμό της Χιλής.

[πηγή]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails