Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

Δήμος Καβάλας: Ανάπλαση ύψους 100 εκ. ευρώ


«Ολική ανατροπή» της σημερινής εικόνας της Καβάλας θα επιχειρήσει τα επόμενα χρόνια ο δήμος Καβάλας, βάσει μελετών - προτάσεων 40 Καβαλιωτών μηχανικών και με στόχο την αισθητική βελτίωση της πόλης, την ώθηση της επιχειρηματικότητας και την ανετότερη διαβίωση των κατοίκων της. Κι αν το κόστος της προτεινόμενης αστικής ανάπτυξης αγγίζει τα 100 εκατομμύρια ευρώ, ο δήμος συζητά ακόμα και το ενδεχόμενο δανεισμού, προκειμένου ν΄ αλλάξει προς το καλύτερο την όψη της Καβάλας!
Στο πλαίσιο του προγράμματος Ολοκληρωμένα Σχέδια Αστικής Ανάπτυξης, ο δήμος Καβάλας ζήτησε και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ανατ. Μακεδονίας ανταποκρίθηκε κι εκπόνησε μελέτες για τέσσερις ενότητες της πόλης:
Την ιστορική χερσόνησο - συνοικία της Παναγίας, τον άξονα Καρνάγιο - Καμάρες - Άγιος Νικόλαος (ιστορικό κέντρο), το θαλάσσιο μέτωπο της Καβάλας και μεμονωμένες δράσεις στις προσφυγικές συνοικίες Χίλια και Πεντακόσια, στον Προφήτη Ηλία και σε συμπλέγματα εγκαταλελειμένων καπναποθηκών που μαρτυρούν την ακμή της Καβάλας κατά τη χρυσή εποχή του καπνού (αρχές με μέσα του 20ού αιώνα).
Συνολικά 40 Καβαλιώτες νέοι και παλαιοί μηχανικοί (αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, τοπογράφοι, πολεοδόμοι, χωροτάκτες κ.ά.) εκπόνησαν ολοκληρωμένες προτάσεις, χωρισμένοι σε τέσσερις ομάδες ανά γεωγραφική ενότητα, και προτείνουν λύσεις που θα αναβαθμίσουν αισθητικά την Καβάλα, θ’ αναδείξουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τα ιστορικά πολιτισμικά στοιχεία της, ενώ θα διευκολύνουν παράλληλα την καθημερινότητα των κατοίκων και των επισκεπτών της με συγκεκριμένες παρεμβάσεις.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα των προτάσεων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ανατ. Μακεδονίας - που λειτουργεί και ως τεχνικός σύμβουλος του δήμου Καβάλας - είναι η προσβασιμότητα της (ιδιόρρυθμης γεωγραφικά) περιοχής της χερσονήσου της Παναγίας (χαρακτηρισμένος ιστορικός οικισμός και τόπος ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους), όπου προτείνονται οι εγκαταστάσεις εξωτερικής σκάλας (από τον χώρο κοντά στο Τελωνείο της πόλης προς την κορυφή της χερσονήσου), ανελκυστήρα μεγάλης χωρητικότητας και τελεφερίκ, για την εξυπηρέτηση των μονίμων κατοίκων και των τουριστών. Παράλληλα προτείνεται η βαθμιαία κατάργηση της κυκλοφορίας όλων των Ι.Χ. στη συγκεκριμένη συνοικία!
«Στόχος μας είναι η υλοποίηση ενός επιχειρησιακού σχεδίου, με στόχο την οικονομική ανάπτυξη της πόλης και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Καβάλας», τόνισε ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής, κατά τη χθεσινοβραδινή (10/12) εκδήλωση παρουσίασης των Ολοκληρωμένων Σχεδίων Αστικής Ανάπτυξης, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Αν. Μακεδονίας Ντίνος Αντωνιάδης παραδέχθηκε ότι το συνολικό κόστος υλοποίησης των σχεδίων που προτείνονται ανέρχεται στο καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 100 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά επεσήμανε πως οι μελετητές φρόντισαν, ώστε οι προτάσεις τους να είναι εφαρμόσιμες και αποσπασματικά, για να μην απαιτηθεί άμεσα η διάθεση ολόκληρου του ποσού αυτού.
Ο δήμαρχος Καβάλας αναφέρθηκε στις προοπτικές κάλυψης ενός μέρους του κόστους των παρεμβάσεων από εθνικές και κοινοτικές χρηματοδοτήσεις (ήδη στη διάθεση του δήμου υπάρχουν περίπου επτά εκατομμύρια ευρώ και αναμένονται άλλα 8,5 από τη συνέχιση του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ για την επόμενη πενταετία), ενώ δήλωσε ότι, για ν’ αλλάξει την εικόνα της πόλης, θ’ αναζητήσει τη σύμπραξη κοινωνικών εταίρων, αλλά και θα καταφύγει ακόμα και σε δανεισμό (κατά το παράδειγμα του δήμου Ηρακλείου Κρήτης που δανείστηκε 50 εκατ. ευρώ για ανάλογο σχέδιο), προκειμένου να υλοποιήσει ένα τόσο φιλόδοξο πρόγραμμα που θ ‘ αναβαθμίσει όλη την περιοχή.
Επίσης, ο κ. Σιμιτσής άφησε ανοιχτές τις προοπτικές εμπλοκής ιδιωτικών επενδύσεων για συγκεκριμένες δράσεις (π.χ. η κατασκευή μεγάλων χώρων στάθμευσης) μέσω ΣΔΙΤ ή συμβάσεων παραχώρησης.
Οι προτάσεις που κατατέθηκαν από το ΤΕΕ θα τύχουν επεξεργασίας από την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου Καβάλας και θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση, προκειμένου να ιεραρχηθούν και να δοθεί προτεραιότητα στις πιο άμεσα υλοποιήσιμες απ’ αυτές.
http://www.voria.gr/details.php?id=6913

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails