Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Οι αρχαίοι ναοί κοιτούν ανατολικά

Οι αρχαίοι Έλληνες έχτιζαν σκοπίμως τους ναούς τους προς την Ανατολή, τονίζει νέα έρευνα που έρχεται να επιλύσει μία μακροχρόνια αντιπαράθεση ανάμεσα στους αρχαιολόγους και τους μελετητές του κλασικού πολιτισμού σχετικά με τον προσανατολισμό των ναών.
Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση "Public Library of Science One", ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ διαπίστωσαν ότι 40 από τους 41 ναούς της Σικελίας που εξέτασαν αντίκριζαν την Ανατολή, γεγονός καθόλου τυχαίο.
Μοναδική εξαίρεση ο Ναός της Εκάτης, που ήταν αφιερωμένος στη Θεά Σελήνη.
Ο προσανατολισμός των ναών ακολουθεί μια θρησκευτική σύμβαση που στηριζόταν στην αστρονομία και αντικατοπτρίζει το ρόλο των θεών και των θεοτήτων ως ρυθμιστών της φύσης, διαπίστωσε η ομάδα του δρ Άλεν Σαλτ.
Η νέα μελέτη αντικρούει μερίδα επιστημόνων που υποστηρίζει ότι κάποιοι ναοί κατευθύνονται προς το Βορρά , το Νότο ή τη Δύση.
Η αμφισβήτηση της σημασίας του προσανατολισμού οφείλεται στην άγνοια των στατιστών από τους κλασικιστές, επισημαίνει ο δρ. Σαλτ.
" Η κατεύθυνση προς την Ανατολή εξυπηρετούσε και πρακτικούς σκοπούς. Ο ναός που βλέπει την ανατολή του ήλιου θα είχε καλό φωτισμό τα ξημερώματα" προσθέτει.
Στην Ελλάδα παρατηρείται μεγαλύτερη ποικιλία προσανατολισμού σε σχέση με τη Σικελία, κυρίως επειδή οι ναοί των κλασικών χρόνων χτίζονται συχνά επάνω από παλαιότερους, σε μεγάλα ιερά, όπου υπήρχε διαφορετικό κοσμολογικό και θρησκευτικό σύστημα.
http://i-diadromi.blogspot.com/2009/11/blog-post_9475.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails