Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Θάσος: Άνοδος στην τουριστική κίνηση παρά την κρίση


Ικανοποιημένος ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού

Την ώρα που σε ολόκληρη την Ελλάδα ο τουριστικός τομέας μετράει τις ζημιές του από την τρέχουσα οικονομική κρίση, στη Θάσο οι επιχειρηματίες του τουρισμού τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση, αφού η κρίση όχι μόνο δεν τους άγγιξε, αλλά είχαν και άνοδο –έστω και οριακή! Κι αυτό χάρη στο «βαλκανικό κύμα» που ...δρόσισε τουριστικά το νησί.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου Δημήτρη Παπαδημητρίου στη voria.gr, η τουριστική κίνηση στο νησί αυξήθηκε φέτος κατά 1,5-2%, παρά τις αρχικές αρνητικές προβλέψεις. «Έως το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, για να είμαστε ειλικρινείς, είχαμε παγώσει! Υπήρχε μείωση της κίνησης τουλάχιστον κατά 15% και τρέμαμε για τα χειρότερα. Όμως, την παγωμάρα τη διαδέχθηκε η ικανοποίηση, γιατί όχι μόνο ξεπεράσαμε τους κύριους τουριστικούς μήνες (Ιούλιο, Αύγουστο) με υψηλή κίνηση, αλλά οι Βαλκάνιοι φίλοι μας μας χάρισαν έναν δεύτερο Δεκαπενταύγουστο στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου –οπότε η κίνηση ήταν πρωτοφανής!», υπογραμμίζει ο κ. Παπαδημητρίου.

Έως πρόσφατα το ισοζύγιο Ελλήνων – ξένων τουριστών στη Θάσο ήταν μοιρασμένο. Όμως, τα τρία τελευταία χρόνια παρουσιάζεται συνεχής αυξητική τάση (της τάξης του 5-10% ετησίως) των Βαλκάνιων τουριστών (ιδίως από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία), ενώ σταθερά οι Σέρβοι προτιμούν τη Θάσο ως πρώτο τουριστικό προορισμό τους.

«Κάνουμε πλέον ειδική στόχευση στις αγορές της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Δεν μπορούμε να αγνοούμε διπλανούς μας πληθυσμούς των 25-35 εκατομμυρίων ανθρώπων! Το μόνο που μας προβληματίζει αυτή τη στιγμή είναι η συμπεριφορά των Σέρβων, επειδή από την Πρωτοχρονιά καταργείται η βίζα και δεν ξέρουμε αν αλλάξει η ατομική τους νοοτροπία ως προς τους ταξιδιωτικούς τους προορισμούς. Έως τώρα, που ταξίδευαν συστηματικά με ομαδική βίζα, ήμασταν στην πρώτη τους επιλογή. Τώρα, που θα έχουν το πλεονέκτημα της ατομικής βίζας, φοβούμαστε μήπως στραφούν σε άλλους προορισμούς, π.χ. Ιταλία. Περιμένουμε να διαπιστώσουμε τους επόμενους μήνες τι θα συμβεί», λέει ο κ. Παπαδημητρίου.

Τι οδήγησε τους περισσότερους τουρίστες στη Θάσο το περασμένο καλοκαίρι, παρά την κρίση; «Κατ’ αρχάς, λειτούργησε ευεργετικά η άμεση γειτνίαση του νησιού με τις βαλκανικές χώρες. Χωρίς μεγάλες διαδρομές και περιττά έξοδα, οι Βαλκάνιοι επισκέπτες βρίσκονται στη Θάσο. Απ’ την άλλη πλευρά, υπήρξαν θετικές συγκυρίες (δεν είχαμε καθόλου φωτιές ή κρούσματα της νέας γρίπης στο νησί) και κύλησαν όλα ομαλά. Αν συνυπολογίσετε δε πως όλοι οι εμπλεκόμενοι στον τουρισμό της Θάσου συγκράτησαν τις τιμές όχι μόνο στα περσινά επίπεδα, αλλά είχαμε και μειώσεις 15-20%, αντιλαμβάνεστε ότι η Θάσος αποτελούσε ένα ελκυστικό και προσιτό πακέτο διακοπών», αναφέρει ο κ. Παπαδημητρίου.

Η φετινή καλή χρονιά μπορεί, άραγε, να είναι προάγγελος μιας ικανοποιητικής κίνησης και για του χρόνου στη Θάσο; Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου είναι επιφυλακτικός γι’ αυτό: «Η αλήθεια είναι πως πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι σε προβλέψεις. Να κρατάμε μικρό καλάθι για τη νέα τουριστική περίοδο, γιατί στην Ελλάδα τώρα βιώνουμε την πραγματική κρίση κι ίσως αυτό να κρατήσει έως το επόμενο καλοκαίρι. Οπότε ας είμαστε προετοιμασμένοι για όλα…».

http://www.voria.gr/details.php?id=6163

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails