Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

Φορολόγηση της Εκκλησίας και των off shore στα σχέδια του Γ.Παπακωνσταντίνου

«Ηλθε η ώρα να κάνουμε συγκεκριμένα βήματα αναδιανομής του πλούτου», δηλώνει στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος υποστηρίζει πως αυτό θα επιτευχθεί «με τη μείωση του φορολογικού βάρους για τους ασθενέστερους» και πως κανείς δεν θα εξαιρεθεί, ούτε η Εκκλησία ούτε οι off shore εταιρείες...
«Οι δεσμεύσεις μας θα τηρηθούν: κατάργηση του ΕΤΑΚ, που επιβαρύνει εκατομμύρια Ελληνες, και αντικατάστασή του με προοδευτικό φόρο επί της περιουσίας, από τον οποίο κανείς δεν θα εξαιρείται, ούτε η Εκκλησία. Φορολόγηση των μεγάλων κληρονομιών και φορολόγηση των μερισμάτων με τον ίδιο τρόπο όπως τα εισοδήματα από εργασία. Πιο προοδευτική και τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα. Δραστική καταπολέμηση της προκλητικής φοροδιαφυγής κάθε είδους, συμπεριλαμβανομένων των off shore εταιρειών», αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Η αναδιανομή, όμως, δεν αφορά μόνο τη φορολογική πολιτική και το σκέλος των εσόδων του κράτους, αλλά και τις δαπάνες», επισημαίνει. «Στόχος μας είναι και πάλι η ανακούφιση της μεσαίας τάξης και των ασθενέστερων με την επέκταση του κοινωνικού κράτους και με καλύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες», τονίζει ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Στις 19 και 20 Οκτωβρίου ο υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί με τον Ευρωαπίο επίτροπο για την Οικονομία Χοακίμ Αλμούνια, ζητώντας τριετή παράταση για τη μείωση του ελλείμματος.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου, στη συνέντευξή του παραδέχεται ότι «έχουμε μια δύσκολη διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας» και χαρακτηρίζει «δικαιολογημένη τη δυσπιστία τους, αφού αθετήθηκε ό,τι υποσχέθηκε η κυβέρνηση της ΝΔ τα τελευταία χρόνια».
Το Βήμα της Κυριακής γράφει ότι ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα καταθέσει στη Βουλή η νέα κυβέρνηση θα είναι αυτό για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα σε όσους δανειολήπτες δεν μπορούν αποδεδειγμένα να εξυπηρετήσουν το σύνολο των οφειλών τους προς τις τράπεζες, να απαλλαχθούν από το μεγαλύτερο μέρος των χρεών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails