Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου 2009

Kάδος - ρομπότ πιάνει δουλειά στην Καβάλα

Ο κάδος βρίσκεται στην οδό Δοϊράνης, και αποτελεί ένα σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων που επιτυγχάνει οικολογική, υγιεινή διαχείριση και αποθήκευση απορριμμάτων μέσα σε έναν κυλινδρικό κάδο, ο οποίος εξαφανίζει μέχρι και το 80% του αρχικού όγκου των απορριμμάτων. Όλες οι λειτουργίες είναι αυτόματες και δεν απαιτείται η παρουσία ανθρώπινου παράγοντα...
Έγινε το μεσημέρι της Τρίτης εν μέσω βροχής η επίσημη παρουσίαση του νέου ρομποτικού κάδου στην πλατεία Ελευθερίας στην οδό Δοϊράνης, που τοποθετήθηκε από την υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Καβάλας. Πρόκειται για ένα σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων που επιτυγχάνει οικολογική, υγιεινή διαχείριση και αποθήκευση απορριμμάτων μέσα σε έναν κυλινδρικό κάδο, ο οποίος εξαφανίζει μέχρι και το 80% του αρχικού όγκου των απορριμμάτων. Όλες οι λειτουργίες είναι αυτόματες και δεν απαιτείται η παρουσία ανθρώπινου παράγοντα. Το μόνο που φαίνεται είναι ένα σωλήνας, πάνω στον οποίο μπορούν να τοποθετηθούν φυτά ή ακόμα και διαφημίσεις και που μέχρι στιγμής είναι το μόνο τρωτό του σημείο.

Η παρουσίαση έγινε από τον δήμαρχο Καβάλας Κωστή Σιμιτσή, τους αντιδήμαρχους καθαριότητας Τάσο Χατζηαναστασίου και επικοινωνίας Χριστόδουλο Μιχαλάκη, τον αντιδήμαρχο του δήμου Ελευθερών Τάσο Μεταξά, που μας είπε ότι είναι στην σκέψη τους να τοποθετηθούν παρόμοιοι κάδοι και στην Πέραμο, αλλά και από τους υπεύθυνους της κατασκευάστριας εταιρείας που βρέθηκαν στην Καβάλα γι’ αυτό τον σκοπό.

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του πατενταρισμένου από Ελληνική εταιρεία αυτού συστήματος, ο χρήστης στέκεται μπροστά στην ειδική πόρτα του ρομποτικού κάδου, η οποία ανοίγει και κλείνει αυτόματα. Πετάει μέσα τις σακούλες των απορριμμάτων- ανάλογα με το μέγεθος του ρομποτικού κάδου μπορεί να χωρέσει όσο 40-50 γνωστοί κάδοι απορριμμάτων. Τα σκουπίδια συμπιέζονται αυτόματα και όταν το σύστημα γεμίσει ειδοποιεί με μήνυμα SMS το κέντρο ελέγχου, που βρίσκεται στο Δήμο, ότι χρειάζεται άδειασμα. Ο κάδος λιπαίνεται και απολυμαίνεται μόνος του με ειδικά υγρά που τοποθετούνται από πριν στο μηχανισμό. Έτσι ο κάδος είναι πάντα καθαρός και άοσμος. Το σύστημα μπορεί να δεχθεί δύο πόρτες, μία για ανακυκλώσιμα υλικά και μία για οικιακά απορρίμματα. Είναι δε συνδεδεμένο με την ύδρευση για να πλένεται, αλλά και με την αποχέτευση για να διοχετεύονται στο βιολογικό καθαρισμό τα στραγγίσματα, μετά τη συμπίεση των απορριμμάτων.

Ακόμα το καπάκι του ρομπότ ανοίγει μόνο με ειδική κάρτα, ενώ σε περίπτωση δολιοφθοράς ειδοποιείται αυτόματα το κέντρο ελέγχου. Σε περίπτωση πυρκαγιάς ειδοποιείται και η πυροσβεστική, αν και το σύστημα ύδρευσης που διαθέτει θα επιχειρήσει να τη σβήσει αυτόματα. Όπως ανέφερε ο κ. Σιμιτσής ο κάδος αυτός τοποθετήθηκε πιλοτικά και αν αποδειχτεί η αναγκαιότητά του θα τοποθετηθούν άλλοι 3-4 κάδοι στο κέντρο της Καβάλας. Το κόστος του ανέρχεται στις 80.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ και σύμφωνα με τους υπευθύνους της εταιρείας σε ένα χρόνο θα αποσβεστεί από τα μεροκάματα και τα καύσιμα που θα γλυτώσει ο δήμος.

Ακόμη μας έγινε επίδειξη για το πώς θα αδειάζει ο κάδος. Ο σωλήνας από τον οποίο αποτελεί και τον χώρο αποθήκευσης των σκουπιδιών θα κινείται ηλεκτρονικά και τα σκουπίδια θα πέφτουν σε απορριμματοφόρο. Απομένει φυσικά να δούμε πως θα πείσουμε τους συμπολίτες μας να μεταφέρουν τα σκουπίδια κάποια μέτρα μακρύτερα.

Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν επίσης η δήμαρχος Βέροιας Χαρούλα Ουσουλτζόγλου – Γεωργιάδη και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του ίδιου δήμου Δημήτρης Δάσκαλος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails