Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

ΕΛΛΑΔΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ – Όλα τα λεφτά


Την Τουρκία αντιμετωπίζει απόψε (19.15, ΝΕΤ) η Εθνική σε έναν αγώνα-ετυμηγορία για την πορεία της στα παρκέ της Πολωνίας. Οι Τούρκοι είναι πολύ ισχυροί, αλλά η ομάδα του Γιόνας Καζλάουσκας έχει δείξει πως, στην καλή της μέρα, δεν φοβάται κανέναν. Με νίκη, περνάμε στα ημιτελικά όπου περιμένει η Ισπανία. Μπορεί να είναι άδικο, αλλά είναι η αλήθεια: σε τουρνουά σαν το Ευρωμπάσκετ, όλα τα λεφτά είναι το νοκάουτ παιχνίδι της οκτάδας. Ό,τι και να έχει γίνει προηγουμένως χάνει τη σημασία του, μπροστά σε αυτό το οριακό σημείο. Ο νικητής προχωράει στη διεκδίκηση του τίτλου ή έστω κάποιου μεταλλίου, ο ηττημένος γυρίζει στο σπίτι με άδεια χέρια. Βέβαια, για φέτος υπάρχει το έξτρα κίνητρο της εξασφάλισης εισιτηρίου για το μουντομπάσκετ, μέσω των αγώνων κατάταξης. Αλλά καλύτερα να μην το σκεπτόμαστε καν.

Η τύχη μας έφερε σε ένα τόσο κρίσιμο ματς να έχουμε έναν ισχυρό αλλά και «ιδιαίτερο» για εμάς αντίπαλο. Πάντα ένα παιχνίδι Ελλάδας-Τουρκίας έχει μια ξεχωριστή βαρύτητα, καθώς οι σχέσεις των δύο χωρών δεν είναι πάντα οι καλύτερες. Είναι γεγονός πως ενδεχόμενη ήττα θα δώσει την ευκαιρία σε διάφορους φαιδρούς «εθνοπατέρες» να βγουν στο γυαλί και να αμολήσουν τις «κορώνες» τους. Μακριά από εμάς όλα αυτά – σήμερα θα παιχτεί ένας αγώνας μπάσκετ, ανάμεσα σε δύο ομάδες επιπέδου που σέβονται η μία την άλλη.

Το ζητούμενο για την Εθνική είναι να ξαναβρεί τη φλόγα που έδειξε στα ματς της προηγούμενης ομάδας, όταν π.χ. νίκησε άνετα την αξιόμαχη Κροατία. Είναι σημαντικό να καταφέρουμε να περάσουμε τη μπάλα στους ψηλούς μας, καθώς είναι ένα κλικ πιο ποιοτικοί. Όμως για να γίνει αυτό, προϋπόθεση είναι να βάλουμε κάποια σουτ έτσι ώστε να ανοίξουν οι αποστάσεις στην τουρκική άμυνα. Οι Τούρκοι συνηθίζουν να παίζουν ζώνη και σε τέτοιες συνθήκες το αξιόπιστο περιφερειακό σουτ είναι κλειδί. Σε αυτό περιμένουμε πολλά από τον Νίκο Ζήση, ο οποίος (by the way) στο σημερινό παιχνίδι θα κλείσει τις 100 συμμετοχές με το εθνόσημο. Από την άλλη πλευρά πρέπει με καλή αλληλοκάλυψη να μπλοκάρουμε τον φορμαρισμένο Ιλιάσοβα, ενώ δεν θα μας... χαλάσει να παραταθεί το κακό φεγγάρι του Χινταγιέτ Τούρκογλου.

Οι διεθνείς μας, όπως φαίνεται από τις δηλώσεις τους, είναι ψυχικά και πνευματικά έτοιμοι για την πρόκληση του νοκ-άουτ αγώνα, ενώ, για τις σωματικές τους δυνάμεις, η ανάπαυλα δύο ημερών πρέπει να έχει κάνει τη δουλειά της. Αν το ματς βγει κλειστό, η μία έξτρα μέρα ξεκούρασης μπορεί να αποδειχτεί μεγάλη βοήθεια στα τελευταία λεπτά.
http://www.sportnet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails