Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009

Με μυστικότητα οι διαδικασίες πώλησης της Β.Φ.Λ.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΖΗΤΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ



Με απόλυτη μυστικότητα προωθούνται οι διαδικασίες για την πώληση της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων στη Νέα Καρβάλη από τις Τράπεζες μετόχους, ενώ τον ασκό Αιόλου άνοιξαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού στη Δ.Ε.Θ. ότι η Δ.ΕΠ.Α. προχωρά και αυτή στην πώληση του ποσοστού της στην εταιρία
Η συγκεκριμένη είδηση θορύβησε τους εργαζομένους που διαπιστώνουν ότι το σύνολο πλέον της Βιομηχανίας διατίθεται προς πώληση, και από την πληροφόρηση που έχουν είναι πεπεισμένοι ότι η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη. Την ίδια ώρα, ωστόσο, από κύκλους της Δ.ΕΠ.Α. η πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται. Όπως τονίζεται από τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου, παρά το γεγονός ότι οι δηλώσεις έγιναν από τον πρωθυπουργό, η διαδικασία πώλησης της Βιομηχανίας θα συνεχιστεί εάν η παρούσα κυβέρνηση επανεκλεγεί καθώς για την ώρα το θέμα έχει παγώσει εξαιτίας της προεκλογικής περιόδου. Οι εργαζόμενοι, πάντως, δεν έχουν πειστεί ότι το ζήτημα έχει μπει για την ώρα στο ψυγείο, καθώς σε συνάντηση του προέδρου του Σωματείου, Γιώργου Τσιμενίδη, με τον πρόεδρο της Β.Φ.Λ., Γιάννη Πεχλιβανίδη, επιβεβαιώθηκε το γεγονός ότι οι τράπεζες βρίσκονται σε διαδικασία πώλησης των μετοχών τους στη Βιομηχανία. «Από τη στιγμή που πουλάνε οι Τράπεζες πουλά και η Δ.ΕΠ.Α. και αυτό είναι κάτι που δεν συνηθίζεται ενώ βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο», τόνισε ο κ. Τσιμενίδης. Επιπλέον, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη Β.Φ.Λ. επισήμανε πως «διατηρούμε επιφυλάξεις ως προς σε αυτά που λέει η Δ.ΕΠ.Α.».

Αντιδράσεις από τους εργαζόμενους
Εν τω μεταξύ χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Σωματείου εργαζομένων στη Β.Φ.Λ., κατά τη διάρκεια της οποία αποφασίστηκαν δυναμικές αντιδράσεις ως προς το ενδεχόμενο πώλησης της Βιομηχανίας πριν από την εκπνοή του δεκαετούς σχεδίου εξυγίανσης. Ειδικότερα με ανακοίνωση τους οι εργαζόμενοι επισημαίνουν:
«Συναδέλφισσες - Συνάδελφοι
Είναι γνωστό ότι προ μηνών οι Τράπεζες-Μέτοχοι της ΒΦΛ ΑΕ με την ανοχή και την στήριξη της κυβέρνησης, είχαν προβεί σε διαδικασίες πώλησης της εταιρείας και η υπόθεση είναι σε εξέλιξη. Οι παρεμβάσεις με υπομνήματα, επιστολές και επαφές του Σωματείου, της ΓΣΕΕ, των βουλευτών, του Δήμαρχου, αντινομαρχών Καβάλας, και των πολιτικών κομμάτων, στόχο είχαν την ακύρωση αυτής της πράξης και την παραμονή της ΒΦΛ με τη σημερινή μετοχική σύνθεση για όσο διάστημα διαρκεί το χρηματοοικονομικό σχέδιο.
Η πρόωρη προκήρυξη των εθνικών εκλογών σήμανε μία νότα αισιοδοξίας, θεωρώντας αυτονόητο, φυσιολογικό, ηθικό και συμβατό η όλη διαδικασία να παγώσει και η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει να χειρισθεί εφεξής το θέμα.
Έκπληκτη άκουσε όμως όλη η Ελλάδα τον Πρωθυπουργό της χώρας να εξαγγέλλει στη ΔΕΘ ότι η Δ.ΕΠ.Α ΑΕ, ως μέτοχος της εταιρείας, πουλάει το μερίδιο που κατέχει (33,5%) στη ΒΦΛ ΑΕ. Είναι παράδοξο, πρωτοφανές και αντισυμβατικό, εν μέσω εκλογών, να συντελούνται τέτοιες πράξεις από τις Διοικήσεις των Τραπεζών και της Δ.ΕΠ.Α, που διόρισε το υπό κατάργηση κοινοβούλιο λόγω των πρόωρων εκλογών.
Ο προβληματισμός και η ερώτηση που γεννάται είναι η παρακάτω:
Καλά, οι Τράπεζες Εμπορική και ΑΛΦΑ ως ιδιωτικές κάνουν ότι «γουστάρουν».
Η Δ.ΕΠ.Α και η Εθνική Τράπεζα ; Πώς ανέχεται η κυβέρνηση να την έχουν «γραμμένη στα παλιά τους τα παπούτσια» και να το ανακοινώνει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ σαν να είναι φυσιολογικό; ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ Ι!!!!
Την απαράδεκτη, ασύμβατη, πρωτοφανή και αντιρεαλιστική πράξη πώλησης της ΒΦΛ εν μέσω προεκλογικής περιόδου την καταδικάζουμε και την καταγγέλλουμε σε όλους τους πολίτες. Καλούμε τα πολιτικά κόμματα, τους υποψήφιους βουλευτές, το Νομάρχη και τον Δήμαρχο Καβάλας και όλους τους πολίτες να πάρουν θέση και να καταδικάσουν αυτή την ενέργεια.
Ένα είναι το σύνθημα «Όποια κυβέρνηση εκλεγεί από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου αυτή θα χειρισθεί το θέμα». Το πάγωμα της υπόθεσης συνεπώς είναι ηθικό και συμβατικά επιβεβλημένο.
ΖΗΤΑΜΕ από την κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να σταματήσει αυτή την καταχρηστική συμπεριφορά τον Διοικήσεων που η ίδια διόρισε σε ΕΘΝΙΚΗ και Δ.ΕΠ.Α. ΖΗΤΑΜΕ από την αντιπολίτευση να πάρει θέση και ανάλογα να πράξει.
Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν, παρατηρούν και κρίνουν. Και αναλόγως θα πράξουν».
Οι απόψεις των υποψήφιων βουλευτών
Οι υποψήφιοι βουλευτές Καβάλας από την πλευρά τους παραμένουν στις απόψεις τους, όσον αφορά στο ζήτημα της πώλησης της Βιομηχανίας. Συγκεκριμένα, μας είπαν.
Μιχάλης Τιμοσίδης: Η Βιομηχανία πρέπει να συνεχίσει τη λειτουργία της ως έχει, να παραμείνει δηλαδή, υπό τον έλεγχο του δημοσίου. Η πάγια θέση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ή οποία εκφράστηκε και από τον υπεύθυνο του τομέα Ανάπτυξης του κινήματος Μιχάλη Χρυσοχοΐδη – είναι ότι η παραγωγή λιπάσματος είναι εθνική υπόθεση. Η Βιομηχανία είναι η μοναδική σήμερα στην παραγωγή λιπάσματος στη λεκάνη της Βαλκανικής και θα πρέπει να διαφυλάξουμε το χαρακτήρα της. Παραμένουμε αμετάκλητοι σε αυτό.
Νίκος Παναγιωτόπουλος: Ακούσαμε στη Δ.Ε.Θ. τις δηλώσεις του πρωθυπουργού αναφορικά με τις προθέσεις της Δ.ΕΠ.Α να πουλήσει το ποσοστό της στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων στο πλαίσιο της γενικότερης αποκρατικοποίησης που προωθεί η κυβέρνηση. Θεωρώ ότι αυτή η εξέλιξη δεν πρόκειται να επηρεάσει τους εργαζόμενους στη Βιομηχανία. Γνωρίζουμε ότι οι μέτοχοι της Βιομηχανίας βρίσκονται εδώ και καιρό σε διαπραγματεύσεις με δυο εταιρίες που ενδιαφέρονται να προβούν στην αγορά της, διαδικασίες οι οποίες γίνονται με απόλυτη μυστικότητα κατά τη συνήθη τακτική. Εκτιμώ όποια και αν είναι η εξέλιξη οι εργαζόμενοι δεν θα πρέπει να ανησυχούν διότι υπάρχουν διαβεβαιώσεις από όλες τις πλευρές ότι οι θέσεις εργασίας θα διατηρηθούν. Σε καμία περίπτωση πάντως δεν θεωρώ ότι είναι ορθό οι όποιες διαδικασίες να γίνουν εν μέσω προεκλογικής περιόδου οπότε κατά παράδοση παγώνουν όλες οι υποθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Θα ήταν έκπληξη για όλους να συμβεί κάτι τέτοιο.
Γιώργος Καλαντζής: Για εκείνο που δεσμεύομαι είναι ότι για όσα χρόνια εκλέγομαι βουλευτής Καβάλας η Β.Φ.Λ. δεν κινδυνεύει. Τουλάχιστον για τα επόμενα 10 χρόνια οι εργαζόμενοι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Το μόνο που ίσως γίνει σε διπλανό τίποτα είναι μονάδα φυσικού αερίου, ωστόσο τίποτα δεν πρόκειται να επηρεάσει τη λειτουργία του εργοστασίου.

«Δεν μπορεί να παρέμβει το κράτος στην πώληση της Β.Φ.Λ.»
Στον αντίποδα, ο πρόεδρος της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δράμας-Καβάλας- Ξάνθης, Κώστας Τάτσης, σε δηλώσεις του τονίζει ότι το κράτος δεν μπορεί και δεν έχει το δικαίωμα να παρέμβει στην πώληση της Βιομηχανίας.
«Δεν είναι δουλειά των πολιτικών να παρεμβαίνουν ή να νομίζουν ότι μπορούν να παρεμβαίνουν σε μια εταιρία τεραστίων κεφαλαίων που αυτή τη στιγμή διοικείται από τις Τράπεζες κα να αναστείλει την πώληση. Είναι μια ιδιωτική εταιρία και εάν οι Τράπεζες θέλουν να την πουλήσουν θα το κάνουν, κανείς δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Εύχομαι να μη συμβεί αυτό, διότι όταν συμμετέχουν στο σχήμα Τράπεζες μπορούμε να αισθανόμαστε ποιο ασφαλείς για το μέλλον της Βιομηχανίας. Πολιτικά όμως δεν μπορεί να υπάρξει παρέμβαση. Με αυτό τον τρόπο μπαίνουμε σε σενάρια διαπλοκής διότι εάν πει μια κυβέρνηση σε έναν ιδιώτη να μην πουλήσει κάτι που είναι δικό του, τότε αυτός μπορεί να ζητήσει ανταλλάγματα. Σε πολιτικό λοιπόν δεν υπάρχει δυνατότητα εμπλοκής. Η αγορά είναι ελεύθερη», είπε ο κ. Τάτσης.
Να σημειώσουμε πως όπως επισημάνθηκε από τη Δ.ΕΠ.Α, η όποια κυβέρνηση προκύψει από της εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, θα κληθεί να διαχειριστεί το ζήτημα των πώλησης των μετοχών της δημόσιας επιχείρησης στη Βιομηχανία. Παράλληλα ακόμα και αν πουληθούν οι μετοχές ανάλογα με τη συμφωνία που θα υπάρξει, πιθανότατα η Δ.ΕΠ.Α να διατηρήσει δικαιώματα στην περιοχή προκειμένου να εγκαταστήσει τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου αερίου σύμφωνα με τον αρχικό της σχεδιασμό. Οι υποψήφιοι αγοραστές μέχρι σήμερα πάντως εξακολουθούν να είναι ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, καθώς επίσης και Αιγυπτιοαμερικανική εταιρία που δραστηριοποιείται στο χώρο του λιπάσματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails